over Marilou Mermans

marilou mermans in van hoeren en boerenMarilou Mermans is een rasactrice die al vier decennia lang de meest diverse rollen neerzet voor film, televisie en theater.  Misschien ken je haar nog  als de mooie jonkvrouw Isabeau uit het populaire BRT-jeugdfeuilleton FABIAN VAN FALLADA eind jaren ’60.  De jongere generatie is wellicht met haar vertrouwd door recentere producties als LILI EN MARLEEN, FAMILIE en de enthousiast onthaalde films CONFITUUR van Lieven Debrauwer en MEISJES van Geoffrey Enthoven.

Marilou Mermans groeide op in Antwerpen. Als kind al fel gebeten door de acteermicrobe volgde ze tijdens haar middelbare studies voordracht- en toneellessen bij Senne “Kapitein Zeppos” Rouffaer aan de academie van Mortsel. Op haar achttiende won ze een vertelwedstrijd en werd ze aanstonds door de toenmalige BRT gevraagd auditie te doen voor de presentatie van Tienerklanken en andere jeugdprogramma’s met Bob Davidse, waarna ze even Ketnet-wrapster avant-la-lettre was. Maar omdat ze toen ook al actief participeerde in enkele toneelgezelschappen, viel dat tv-werk steeds moeilijker te combineren met haar theateractiviteiten. Marilou koos voor het acteren en studeerde in 1966 af aan het Conservatorium Antwerpen.

 

Als veelzijdige actrice kan Marilou Mermans bogen op een rijk gevulde carrière.  Een begenadigd actrice dus met een verbluffend métier en een grote uitstraling, voor wie het heen en weer walsen van bühne naar set en vice versa nooit een hinderpaal is geweest.Marilou Mermans speelt Van Hoeren En Boeren

Theater heeft altijd een belangrijk rol gespeeld in het leven van Marilou: In de eerste jaren van haar loopbaan was ze korte tijd actief in het Brussels Kamertoneel (1964), het Reizend Volkstheater (thans: Zuidpool, 1965-1967) en het NTG(ent) (1967-1973), alvorens in vaste dienst te komen van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg(KNS, nu: Toneelhuis) te Antwerpen, waaraan ze ruim vijftien jaar was verbonden (seizoenen 1973-1974 t.e.m. 1990-1991, met een kort intermezzo bij BENT van Jaak Vissenaken, 1985-’86). Het aantal rollen dat ze gedurende die periode glansrijk op de Vlaamse podia neerzette, is legio, zowel in het klassieke als in het moderne repertoire. Ook na haar KNS-tijd is theater steeds een constante in Marilou’s leven gebleven, ondanks heel wat zijsprongen naar de film- en tv-wereld. Ze vervolgde als freelance actrice haar parcours langs verscheidene ensembles (Antigone, Arca, Raamtheater…), verleende daarnaast haar medewerking aan enkele musicals voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (‘Anatevka’ en ‘The Sound of Music’) en stond tussentijds op de scène met twee poëtische monologen i.o.v. Barre Weldaad: ‘Dodemansheuvel 307’ van Thomas Brasch en ‘Het liefdesverhaal van de eeuw’ van Märta Tikkanen. Onder de paraplu van Kunstencentrum Vlaams Fruit vocht ze meesterlijk met woorden en emoties in ‘Jaloezie – Faxdialoog voor 3 vrouwen’ van Esther Vilar, en zette ze een sterke ‘Madeleine Stevens’ neer in de productie ‘Over vrouwen en andere vreemde wezens’ van Knarf van Pellecom. Ze schitterde samen met Alice Toen en Doris Van Caneghem in het hilarische stuk ‘8 Vrouwen’ van Robert Thomas en was bij ’t ArsenaalMechelen te zien in ‘Grieks’, een hedendaagse adaptatie van het bekende Oedipus-verhaal, de Ibsen-klassieker ‘Hedda’ en ‘Nachtzusters’, de eerste theatertekst van journaliste Betty Mellaerts. Momenteel maakt Marilou bij Paljas de balans op van al haar ‘mannen’ in een nieuwe monoloog.

Marilou was tevens jarenlang werkzaam als docente aan verschillende academies en instituten (de Gemeentelijke Academies van Mortsel & Hemiksem, Studio Herman Teirlinck, de Internationale TV-School) en bracht op die manier vele Vlaamse acteurs en actrices de knepen van het vak bij. Ze coachte nieuwelingen bij het ontplooien van hun vaardigheden en begeleidde hen tijdens hun eerste stappen op het podium. Ook ging ze voor liefhebbersproducties (o.m. Noordteater) meermaals in de regiestoel zitten.

Dat Marilou niet alleen een podiumbeest is, maar ook een gegeerde filmactrice bewijzen de verschillende bioscoopfilms die haar palmares sieren. In 1983 maakte ze haar debuut op het witte doek met een kleine rol in de politieklassieker Zaman. Enkele jaren later liet ze zich opvallen als wantrouwige eega van Gaston Berghmans in de kaskraker Paniekzaaiers (Patrick Le Bon). Verdere filmopdrachten volgden in het bejubelde Daens (Stijn Coninx), Ad Fundum (de eersteling van Erik Van Looy), Brylcream Boulevard, Gaston’s War en Lijmen/Het Been (Robbe De Hert), She Good Fighter en Dief! (Mark Punt). Hoogtepunt is het voor het prestigieuze Filmfestival van Venetië in 2004 geselecteerde Confituur van Lieven Debrauwer (die zijn sporen al verdiende met Pauline en Paulette), een film waarin Marilou op ontroerende wijze gestalte geeft aan het hoofdpersonage Emma. Recent tekende Marilou voor kleinere rollen in Linkeroever van Pieter Van Hees en Los van Jan Verheyen en voor de hoofdrol in Meisjes, de nieuwe film van Geoffrey Enthoven (Vidange Perdue, Happy Together).

 

Haar eerste grote rol voor televisie was die van Isabeau de Crébillion, de naïeve, maar niettemin tegendraadse jonkvrouw in het BRT-jeugdfeuilleton Fabian Van Fallada (1969). Sindsdien is Marilou nooit echt van het scherm verdwenen. Ze speelde aansluitend mee in series als Wij, heren van Zichem(1969-1971) en De Vorstinnen van Brugge (1972), vertolkte diverse belangrijke rollen in de Made in Vlaanderen reeks (BRT – jaren tachtig), werd gedurende twee seizoenen gecast als ‘Marjan Debunne’ in de BRTN-sitcom Caravans en dook op als gast- of nevenactrice in vrijwel alle succesvolle fictie- en dramareeksen van zowel de openbare als de commerciële omroep (o.m. Langs De Kade, Heterdaad, Windkracht 10, Deman, Hof van Assisen, Recht op Recht, Flikken, Spoed, Sedes & Belli, Witse, Aspe, De Wet volgens Milo, Rupel en De Kavijaks). Ook de VTM-soap Familie is op haar actief te vinden. Maar de grootste bekendheid verwierf Marilou de laatste jaren ongetwijfeld door haar rol als ‘Moeder Lisa’ in de VTM-comedy Lili en Marleen.